Διάγνωση

Διάγνωση

Για την αξιολόγηση παιδιών ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

1. Τηλεφωνική επικοινωνία με το κέντρο στο 210-6014882.Θα αναφερθούν τα βασικά στοιχεία του περιστατικού, ο λόγος αξιολόγησης και θα οριστεί το πρώτο ραντεβού της αξιολογητικής διαδικασίας για τη λήψη του κοινωνικού - ιατρικού ιστορικού.

2. Λήψη κοινωνικού - ιατρικού ιστορικού (1 συνεδρία διάρκειας 30'-60')

3. Λογοθεραπευτική  ή Ψυχολογική ή Μαθησιακή ή Παιδοψυχιατρική εκτίμηση περιστατικού (1-2 συνεδρίες διάρκειας 45' απο όποια ειδικότητα κρίνεται απαραίτητο να αξιολογήσει το περιστατικό και όχι απο όλες)

4. Προφορική ενημέρωση γονέων σχετικά με τη διαταραχή του παιδιού και το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα -επίλυση αποριών (1 συνεδρία διάρκειας 30'-60')

     Η αξιολογητική διαδικασία ξεκινά με την 1η συνεδρία  - συνάντηση των γονέων με την Ψυχολόγο ή με την Λογοθεραπεύτρια ή με την Παιδοψυχίατρο του κέντρου με σκοπό να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό (κοινωνικό - ιατρικό) του παιδιού. Προσεγγίζοντας το παιδί σφαιρικά και αξιολογώντας όλες του τις δεξιότητες μπορούμε να δώσουμε μια επίσημη και υπεύθυνη ιατρική απάντηση στα ερωτήματα που σας αφορούν.

     'Επειτα, πραγματοποιείται η αξιολογητική συνεδρία του παιδιού απο τον Παιδοψυχολόγο ή τον Λογοθεραπευτή ή τον Παιδοψυχίατρο  με σκοπό να χορηγηθούν τα κατάλληλα για την περίσταση διαγνωστικά εργαλεία και να παρατηρηθεί με λεπτομέρεια η κλινική εικόνα του παιδιού ανάλογα με το αίτημα των γονιών.Για παράδειγμα, αν οι γονείς ανησυχούν για την ομιλία του παιδιού, τότε όλες οι συναντήσεις θα γίνουν με την Λογοθεραπεύτρια του κέντρου, ενώ αν υπάρχουν υπόνοιες για Μαθησιακές Δυσκολίες τόσο οι γονείς όσο και το παιδί θα συναντηθούν με την Παιδοψυχολόγο. 

     Στη συνέχεια, πραγματοποιείται διεπιστημονική συνάντηση των ειδικών που αξιολόγησαν το νέο περιστατικό (αν είναι παραπάνω απο 1), αναλύουν τις παρατηρήσεις τους και οργανώνουν το καταλληλότερο ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην τελευταία συνεδρία, κοινοποιούνται προφορικά και γραπτά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης απο την Λογοθεραπεύτρια ή την Παιδοψυχολόγο ή την Παιδοψυχίατρο του κέντρου στους γονείς και συζητώνται και επιλύονται όλες τους οι απορίες.

     Η αξιολογητική διαδικασία βασίζεται όχι μόνο στην κλινική παρατήρηση του περιστατικού αλλά και στις πληροφορίες που μεταφέρουν οι γονείς απο την καθημερινή του ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνεται τόση βάση στις συναντήσεις με τους γονείς. Σκοπός μας είναι μόνο η έγκυρη διάγνωση και για να γίνει αυτό επιστρατεύουμε όλοι οι ειδικοί την πλούσια επιστημονική μας γνώση και μελετάμε κάθε λεπτομέρεια του παιδιού αποφεύγοντας να καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα.

     Με αυτό τον τρόπο έχουμε και εμείς αλλά και εσείς σφαιρική και λεπτομερή γνώση όλων των δυνατοτήτων και αδυναμιών του παιδιού και είμαστε σε θέση να προτείνουμε με σιγουριά το καταλληλότερο ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

Επαναξιολόγηση περιστατικών που ήδη παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα

Κάθε περιστατικό, που παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα στο κέντρο, επαναξιολογείται απο κάθε ειδικό που το παρακολουθεί κάθε 3 μήνες και απο Παιδοψυχίατρο κάθε 3 ή 6 μήνες (αν είναι απαραίτητο). Οι εκθέσεις επαναξιολόγησης συζητώνται με τους γονείς σε χωριστή συνεδρία χωρίς την παρουσία του παιδιού η πορεία του θεραπευτικού προγράμματος καθώς και τυχόν παρατηρήσεις ή προβληματισμοί των γονεών.

Για την αξιολόγηση ενηλίκων ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

1. Τηλεφωνική επικοινωνία με το κέντρο στο 210-6014882. Θα αναφερθούν τα βασικά στοιχεία του περιστατικού, ο λόγος αξιολόγησης και θα οριστεί το πρώτο ραντεβού της αξιολογητικής διαδικασίας για τη λήψη του ιατρικού ιστορικού.

2. Λήψη ιατρικού ιστορικού και Λογοθεραπευτική αξιολόγηση.

3. Ενημέρωση του ίδιου ή / και των συγγενών για την διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

Στο κέντρο μας, οι θεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στην χορήγηση των ακόλουθων διαγνωστικών test:

 1. Α' Test (Test ελέγχου σχολικής ετοιμότητας)
 2. Αθηνά Test (Test Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης)
 3. WISC-III (Κλίμακα αξιολόγησης της νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους 6-16 ετών)
 4. WAIS- III (Wechsler Adult Intelligence Scale - Κλίμακα αξιολόγησης νοημοσύνης για ενήλικες)
 5. C.A.T. (Τest Γνωστικών Δεξιοτήτων)
 6. T.A.T. (Test Θεματικής Αντίληψης)
 7. Rorschach Test (Test Αξιολόγησης Προσωπικότητας)
 8. Παιδικό Ιχνογράφημα
 9. Boehm Test of Basic Concepts - Preschool Version (Test Αξιολόγησης 26 βασικών σχεσιακών εννοιών)
 10. Frenchay Dysarthria Assessment (Test αξιολόγησης Δυσαρθρίας)
 11. Dysphagia Screening Test (Test αξιολόγησης Δυσφαγίας)

 

 Το κέντρο συνεργάζεται άμεσα με τις εξής ειδικότητες:

 1. Λογοθεραπευτής
 2. Εργοθεραπευτής
 3. Παιδοψυχίατρος
 4. Ψυχολόγος - Ειδικός Παιδαγωγός
 5. Κλινικός Ψυχολόγος

Υπάρχει διεπιστημονική συνεργασία και παρακολούθηση με τις εξής ειδικότητες:

 1. Παιδίατρος
 2. Παιδονευρολόγος
 3. Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
 4. Ωτορινολαρυγγολόγος
 5. Αναπτυξιολόγος
 6. Νευρολόγος
 7. Ψυχίατρος
 8. Φυσίατρος
 9. Ορθοδοντικός

   

Επικοινωνήστε για μια εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος που σας απασχολεί είτε καλώντας στο 210.6014882 είτε στέλνοντας μήνυμα στο info@exelixilogou.gr είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας εδώ.
Δείτε επίσης:

Θέματα & άρθρα