1ο βήμα

1ο βήμα

 

Το 1ο βήμα που χρειάζεται να γίνει από την πλευρά των γονέων, των συγγενών ή τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με το κέντρο στο 210-6014882.

Στο τηλεφώνημα αυτό, ο υπεύθυνος με τον οποίο θα συνομιλήσετε θα σας κατατοπίσει για το ποια ειδικότητα πρέπει να αξιολογήσει το παιδί, τον εφήβο ή τον ενήλικα και θα σας φέρει σε επαφή με τον κατάλληλο θεραπευτή.

 

Για την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν Λογοθεραπείας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

1. Συνάντηση των γονέων με την Λογοθεραπεύτρια. Λήψη κοινωνικού - ιατρικού ιστορικού (1 συνεδρία διάρκειας 30'-60')

2. Συνάντηση του παιδιού με την Λογοθεραπεύτρια. Αξιολόγηση περιστατικού (1-2 συνεδρίες διάρκειας 45' έκαστη)

3. Συνάντηση των γονέων με την Λογοθεραπεύτρια. Προφορική ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη διαταραχή του παιδιού ή του εφήβου και το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα -επίλυση αποριών (1 συνεδρία διάρκειας 30'-60')

 

     Η αξιολογητική διαδικασία ξεκινά με την 1η συνεδρία  - συνάντηση των γονέων με την   Λογοθεραπεύτρια - Επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου με σκοπό να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό (κοινωνικό - ιατρικό) του παιδιού.

     'Επειτα, πραγματοποιείται η αξιολογητική συνεδρία του παιδιού απο την Λογοθεραπεύτρια με σκοπό να χορηγηθούν τα κατάλληλα για την περίσταση διαγνωστικά εργαλεία και να παρατηρηθεί με λεπτομέρεια η κλινική εικόνα του παιδιού ανάλογα με το αίτημα των γονέων.

     Στη συνέχεια, αναλύονται όλες οι παρατηρήσεις και οργανώνεται το καταλληλότερο ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην τελευταία συνεδρία, κοινοποιούνται προφορικά και γραπτά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης απο την Λογοθεραπεύτρια του κέντρου στους γονείς και συζητώνται και επιλύονται όλες τους οι απορίες.

     Η αξιολογητική διαδικασία βασίζεται όχι μόνο στην κλινική παρατήρηση του περιστατικού αλλά και στις πληροφορίες που μεταφέρουν οι γονείς απο την καθημερινή του ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνεται τόση βάση στις συναντήσεις με τους γονείς. Σκοπός μας είναι μόνο η έγκυρη διάγνωση και για να γίνει αυτό επιστρατεύουμε όλοι οι ειδικοί την πλούσια επιστημονική μας γνώση και μελετάμε κάθε λεπτομέρεια του παιδιού αποφεύγοντας να καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα.

     Με αυτό τον τρόπο έχουμε και εμείς αλλά και εσείς σφαιρική και λεπτομερή γνώση όλων των δυνατοτήτων και αδυναμιών του παιδιού και είμαστε σε θέση να προτείνουμε με σιγουριά το καταλληλότερο ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

 

Επαναξιολόγηση περιστατικών που ήδη παρακολουθούν Λογοθεραπευτικό πρόγραμμα

Κάθε περιστατικό, που παρακολουθεί Λογοθεραπευτικό πρόγραμμα στο κέντρο, επαναξιολογείται απο τον ειδικό που το παρακολουθεί κάθε 3 μήνες. Οι εκθέσεις επαναξιολόγησης, η πορεία του θεραπευτικού προγράμματος καθώς και τυχόν παρατηρήσεις ή προβληματισμοί των γονεών συζητώνται με τους γονείς σε χωριστή συνεδρία χωρίς την παρουσία του παιδιού .

 

 

Για την αξιολόγηση ενηλίκων που χρήζουν Λογοθεραπείας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

1. Συνάντηση με την Λογοθεραπεύτρια. Λήψη ιατρικού ιστορικού - Λογοθεραπευτική αξιολόγηση - Ενημέρωση του ίδιου ή / και των συγγενών για την διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση. (1 συνεδρία διάρκειας 60' - 90')

 

 

Για αξιολόγηση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας παιδιών-εφήβων ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

1. Συνάντηση των γονέων με την Ειδική Παιδαγωγό (Λήψη ιστορικού - 1 συνεδρία διάρκειας 45')

2. Συνάντηση του παιδιού με την Ειδική Παιδαγωγό (Αξιολόγηση Μαθησιακών Δεξιοτήτων - 1 συνεδρία διάρκειας 45' - 60')

3. Ενημερωτική Συνάντηση των γονέων με την Ειδική Παιδαγωγό (Προφορική και γραπτή ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις δυσκολίες του παιδιού - εφήβου, επίλυση αποριών και πρόταση θεραπευτικού προγράμματος - 1 συνεδρία διάρκειας 30'-45') 

 

 

Για αξιολόγηση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας ενηλίκων ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

1. Συνάντηση του ενήλικα με την Ειδική Παιδαγωγό (Λήψη ιστορικού - Αξιολόγηση Μαθησιακών Δεξιοτήτων - 1 συνεδρία διάρκειας 60' - 75')

2. Ενημερωτική Συνάντηση με την Ειδική Παιδαγωγό (Προφορική και γραπτή ενημέρωση  σχετικά με τις δυσκολίες του εξεταζόμενου, επίλυση αποριών και πρόταση θεραπευτικού προγράμματος - 1 συνεδρία διάρκειας 30'-45') 

 

 

Για την ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση παιδιών-εφήβων ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

1. Συνάντηση των γονέων με την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια (Λήψη ιστορικού - 1 συνεδρία διάρκειας 45')

2. Συνάντηση του παιδιού με την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια (Ψυχοσυναισθηματική Αξιολόγηση  - 1 συνεδρία διάρκειας 45' - 60')

3. Ενημερωτική Συνάντηση των γονέων με την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια (Προφορική και γραπτή ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις δυσκολίες του παιδιού - εφήβου, επίλυση αποριών και πρόταση θεραπευτικού προγράμματος - 1 συνεδρία διάρκειας 30'-45') 

 

 

Για την ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση ενηλίκων ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

1. Συνάντηση του ενήλικα με την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια (Λήψη ιστορικού και Ψυχοσυναισθηματική Αξιολόγηση - 1 ή 2 συνεδρίες διάρκειας 45' - 60')

2. Ενημερωτική Συνάντηση με την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια (Προφορική ενημέρωση σχετικά με τις δυσκολίες του εξεταζόμενου και πρόταση θεραπευτικού προγράμματος - 1 συνεδρία διάρκειας 30'-45') 

 

 

Για μια εξατομικευμένη προσέγγιση του ζητήματος που σας απασχολεί επικοινωνήστε μαζί μας είτε καλώντας στο 210.6014882 είτε στέλνοντας μήνυμα στο info@exelixilogou.gr είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας εδώ.

 

 

 

 

Θέματα & άρθρα