Διαζύγιο

Διαζύγιο

     Τα σημερινά δεδομένα αναφέρουν πως 1 στους 3 γάμους λύεται με διαζύγιο. Το διαζύγιο έρχεται όταν ο/η σύζυγος αποφασίζει πως δεν θέλει να μένει πια στο ίδιο σπίτι με την/τον άλλη/ο ή να είναι παντρεμένος/η με αυτήν/ον. Τότε, γίνεται το δικαστήριο, υπογράφουν και οι 2 πλευρές νομικά χαρτιά, τα οποία τους αποδεσμεύουν απο τον γάμο, τους επιτρέπουν να ζουν χωριστά πια και να ξαναπαντρευτούν αν θέλουν άλλα άτομα.

     Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι εύκολο για κάποιον να αποφασίσει να δώσει τέλος στο γάμο του. Συχνά το ζευγάρι περνάει κάποιο χρονικό διάστημα μαζί προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματά του απο κοινού. Κάποιες φορές όμως δεν καταφέρνουν να λύσουν τα προβλήματά τους και καταλήγουν πως το διαζύγιο είναι η καλύτερη λύση. Οι αλλαγές, που θα επέλθουν, θα είναι πολλές και δύσκολες για όλα τα μέλη της οικογένειας.

     Κάποιες φορές και οι δύο σύντροφοι θέλουν να χωρίσουν και κάποιες φορές θέλει μόνο ο ένας και ο άλλος όχι. Συνήθως, όμως, και οι δύο νοιώθουν απογοητευμένοι που δεν μπόρεσαν να να κάνουν το γάμο τους να κρατήσει για πάντα. Συχνά, τα παιδιά νοιώθουν θλίψη όταν ο ένας γονιός θέλει να φύγει απο το σπίτι και είναι δύσκολο να μην το πάρουν προσωπικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζει το παιδί πως το διαζύγιο συντελείται ανάμεσα στο ζευγάρι και όχι ανάμεσα στον έναν γονιό και το παιδί. Μπορεί ένα διαζύγιο να επηρρεάζει όλη την οικογένεια αλλά αφορά μόνο στην μεταξύ σχέση του ζευγαριού.

     Κάποια παιδιά δεν θέλουν να χωρίσουν οι γονείς τους. Κάποια άλλα έχουν ανάμεικτα συναισθήματα καθώς βλέπουν πως οι γονείς τους δεν είναι ευτυχισμένοι μαζί. Υπάρχει, βέβαια, και η μερίδα αυτή των παιδιών που νοιώθει ανακούφιση όταν οι γονείς τους παίρνουν διαζύγιο, ιδίως όταν έχουν προηγηθεί πολλοί και έντονοι τσακωμοί ανάμεσα στο ζευγάρι κατά τη διάρκεια του γάμου.

     Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η μητέρα και ο πατέρας ενός παιδιού δεν παύει να είναι γονιός του, σε όποιο σημείο της γης και αν μένει και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.

     Όλα τα παιδιά βιώνουν ένα σοκ κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου. Το πως θα αντιδράσουν εξαρτάται απο την ηλικία τους, την προσωπικότητά τους και τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες συντελείται ένα διαζύγιο.

     Τα πιο σημαντικά πράγματα, που πρέπει και οι δύο γονείς να κάνουν, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε όλη τη διάρκεια του διαζυγίου είναι τα εξής:

  1. οι τσακωμοί, οι έντονες διαμάχες και οι νομικές συζητήσεις να γίνονται όταν τα παιδιά δεν είναι παρόντα
  2. να αποφεύγονται οι συχνές και έντονες διαταραχές του καθημερινού προγράμματος των παιδιών
  3. να διοχετευτεί όλη η αρνητική ενέργεια και οι αλληλοκατηγορίες σε περιβάλλοντα έξω απο το σπίτι
  4. να παραμείνουν και οι δύο γονείς στη ζωή των παιδιών
  5. να επισκευτούν έναν ειδικό με σκοπό το διαζύγιο να γίνει όσο το δυνατό πιο ανώδυνο για τα παιδιά

 

 

πηγή: kidshealth.org

Θέματα & άρθρα