Σωστή χρήση φωνής για δασκάλους, γυμναστές,δικηγόρους, τραγουδιστές, νηπιαγωγούς, πωλητές....

Σωστή χρήση φωνής για δασκάλους, γυμναστές,δικηγόρους, τραγουδιστές, νηπιαγωγούς, πωλητές....

     Πολλοί ομιλητές (δάσκαλοι, γυμναστές, νηπιαγωγοί, δικηγόροι, τραγουδιστές, ψάλτες κ.α.) συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη φωνή τους.

     Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της διαρκούς βραχνάδας ή της αίσθησης οτι δεν "βγαίνει" άλλο η φωνή προς το τέλος της ημέρας ή ακόμη και νωρίς το πρωί. Όταν, τα φαινόμενα αυτά γίνονται ολοένα και συχνότερα ή ακόμη και εντονότερα, τότε το άτομο απευθύνεται σε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για εξέταση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Συχνά, ο γιατρός αυτό που διαπιστώνει είναι οτι το άτομο κάνει κακή χρήση των φωνητικών του χορδών ή/και κατάχρηση της φωνής του.

     Η κακή χρήση των φωνητικών χορδών μπορεί να οδηγήσει και σε πιο σύνθετες και επίπονες καταστάσεις. Το άτομο, λοιπόν, που δεσμεύεται συχνά σε ομιλία λόγω επαγγέλματος ή απο επιλογή, καλό είναι να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του για να προστατεύει τις φωνητικές του χορδές και να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις.

     Η εκμάθηση σωστής χρήσης φωνής είναι μια απλή διαδικασία, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει οποιοδήποτε άτομο χρησιμοποιεί συχνά τη φωνή του και θέλει να την προφυλάξει. Ολοκληρώνεται σε 8-10 συνεδρίες και το άτομο πλέον νοιώθει βέβαιο οτι χρησιμοποιεί τη φωνή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ασφάλεια. 

Θέματα & άρθρα