Θεραπευτικό πρόγραμμα & καλοκαιρινές διακοπές!!!

Θεραπευτικό πρόγραμμα & καλοκαιρινές διακοπές!!!

Πολλοί γονείς, τα παιδιά των οποίων παρακολουθούν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα (Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή) ανησυχούν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πιο συγκεκριμένα, η ανησυχία τους είναι μήπως το διάστημα του καλοκαιριού, που το παιδί θα διακόψει για 1 ή 2 μήνες το θεραπευτικό του πρόγραμμα, ξεχάσει αυτά που έχει μάθει.

Δεν υπάρχει κάνενας τέτοιος λόγος ανησυχίας. Το αντίθετο μάλιστα. Τα παιδιά που παρακολουθούν μακροχρόνιο θεραπευτικό πρόγραμμα επιβάλλεται να το διακόπτουν κάποιες μέρες τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και οπωσδήποτε ένα μήνα τουλάχιστον το καλοκαιρί. Ο λόγος είναι προφανής... χρειάζονται ξεκούραση. Αυτό δεν σημαίνει οτι το θεραπευτικό πρόγραμμα που παρακολουθεί το κάθε παιδί είναι κουραστικό. Ίσα ίσα... πολλά παιδιά το απολαμβάνουν και δεν θέλουν να φτάσει στο τέλος του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του εκάστοτε θεραπευτικού προγράμματος ο εγκέφαλος των παιδιών "γυμνάζεται" και χρειάζεται ένα διάστημα ανάπαυλας για να δείξει αργότερα τα αποτελέσματά του.

Και ... πιστέψτε μας... τα παιδιά που διακόπτουν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα για 1 ή 2 μήνες το καλοκαιρί επωφελούνται πάρα πολύ. Η πολυετής μας εμπειρία μάς έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές σε αυτό και το έχει αποδείξει. Όλα τα παιδάκια που επαναξιολογούνται το Σεπτέμβριο έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο ακόμη και απο το σημείο που είχαμε διακόψει πριν το καλοκαίρι. Βρήκαν το χρόνο να αφομοιώσουν όσα "διδάχθηκαν" και να αξιοποιήσουν με τον καταλληλότερο τρόπο τα ερεθίσματα που τους δίνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Συμβουλή: Απολαύστε τις διακοπές σας άφοβα με το παιδί σας, δώστε του πολλά ερεθίσματα και αγκαλιές και να είστε βέβαιοι οτι αυτό είναι το καλύτερο "θεραπευτικό πρόγραμμα" για το καλοκαίρι.


Καλό καλοκαίρι!!! 

Δείτε επίσης:

Θέματα & άρθρα